lördag 18 februari 2012

Fler nordiska gallerier ger Market ny energi

Johan Berggren i sin monter med två verk av Fredrik Vaerslev
Den som vill få en överblick över den nordiska galleriscenen skall genast bege sig till Market. På årets upplaga märks tydligt att gallerierna från våra grannländer är fler än någonsin. Det är också i deras montrar som man blir som mest överraskad.
På avdelningen "Emerging" hittar man Johan Berggren, en gallerist från Malmö som för första gången visar upp sig i Stockholm. Den starkast lysande stjärnan i hans hörn är Fredrik Værslev. Född i Norge 1979 och utbildad på Konsthögskolan i Malmö samt Städelschule i Frankfurt, har han snabbt nått ut till en internationell publik. Johan Berggren har själv ett internationellt fokus och deltar i år i flera mässor bland annat Frieze New York och Liste, Basel.
Från Malmö kommer också konstnären Anna Strand som syns i det danska galleriet Peter Lavs monter. Fotot Med hälsning från den som står på andra sidan för 10 00 kr är ett fynd!
Anna Strand, Med hälsning från den som står på andra sidan, 2011, ed 5, 50,5 x 40 cm
Erwin Wurm, Untitled, 2009, c-print, 144 x 114 cm
Bland det danska gallerierna är ett besök hos Nicolai Wallner alltid ett säkert kort. Med konstnärer som Jonthan Monk, David Shrigley och Elmgreen & Dragset har har galleriet för länge sedan gjort sig ett namn. I samma rum finns Bo Bjergaards monter med måleri och skulptur av Tal R.  På plan 4 i Konstakademin visas även en omfattade solopresentation med Tal R, en nytt grepp för i år som kallas Market XL. I Bo Bjergaards monter kan man också se humoristiska och bisarra verk av Erwin Wurm. Granne med Bo Bjergaard på Flæsketorvet i Köpenhamn finns V1 som i år är ny på Market. De visar nya verk av John Coupland och Wes Lang. Från den senare kan man fynda fina teckningar.

Wes Lang målning 23500 USD, teckningar 1650 USD
Nordenhake visar en solopresentation med Paul Fägerskiöld, som tilldelades Maria Bonnier Dahlins stipendium 2010. Stora målningar med små, små droppar färg för tankarna till både Mark Rothko och Jackson Pollock.
Paul Fägerskiöld med målning i bakgrundnen. Helt meningslös bild, gå dit och titta på riktigt istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar