onsdag 9 november 2011

Om att köpa samtidskonst på auktion

Vem har redan tröttnat på sin Gunnel Wåhlstrand? Looking at paintings, 2009, utrop 1-1,2 miljoner, Bukowskis.
Den stora skillnaden mellan att köpa samtidskonst respektive äldre konst är att samtidskonsten oftast är producerad av en nu levande konstnär. Som köpare/samlare kan man vara en aktiv del i ett konstnärsskap genom att köpa direkt från varje ny utställning. Man kan skapa en relation till konstnären och dess gallerist vilket ger förståelse för konstnärens utveckling och prisbild. Om man är en seriös samlare (som inte omedelbart omsätter på andrahandsmarknaden) får man förtur till nya verk. En god relation till en gallerist kan bli en mycket bra långsiktig investering. Dessutom bidrar man till en vital konstscen.

När man köper samtidskonst på auktion så går man miste om relationen till konstnären och dess gallerist. Å andra sidan skapar man sig en relation till auktionshuset vilken kan bli betydelsefull framförallt den dag man själv vill sälja något. Då är auktionshusen villiga att förhandla. En argument för att köpa samtidskonst på auktion är att det är en demokratisk köpprocess, men blir det till rätt pris?

Nu pågår visningar inför de samtida auktionerna på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. Om man funderar på att köpa samtidskonst på auktion kan man tänka på följande:

1. Är det ett bra verk? Varför säljs det? Finns det bättre verk av samma konstnär på marknaden?
2. Titta på gamla auktionsresultat.
3. Undersök det galleri eller gallerier som representerar konstnären.
4. Om verket är en edition, finns det fortfarande att köpa på galleri, till vilket pris? Vad kostar ett nytt unikt verk?
5. Utöver det klubbade priset tillkommer en inropsavgift om 22,5% inklusive moms, på klubbat belopp över 3 miljoner är inropsavgiften 15% inklusive moms på den överstigande delen. För nu levande konstnärer eller i 70 år efter konstnärens död gäller "Droit de suite" på klubbade föremål. Köparen betalar 5% av det klubbade beloppet direkt till konstnären eller dess efterlevande om verket klubbas för max 50000 kr. Därefter gäller en fallande procentsats. Dessutom: för verk med tillfällig införtullning i Sverige tillkommer införselmoms om verket stannar i Sverige.
6. Är det ett känsligt verk som kräver särskild transport och kommer verket att behöva underhållas för att hålla sitt skick? Försäkring? Räkna i så fall med ytterligare utgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar